میزوفونیا یا حساسیت به صدا
این واژه از دو کلمه MISO (تنفر ) و phonia(صدا ) تشکیل شده و به معنای عکس العمل شدید افراد نسبت به اصوات خاص می باشد .اگر فردی با این شکایت که صداهای روزمره مانند: چکه کردن شیر آب ٬ صدای جویدن غذا ٬ ضربه زدن با خودکار به میز ٬ سبب ایجاد اضطراب و تشویش میشود احتمالا از این اختلال رنج می برد .
این اختلال مانند هایپراکیوسیس ٬ کاهش در سطح تحمل فرد جهت پذیرش اصوات است و تکرار الگوهای خاصی از اصوات برای فرد غیر قابل تحمل است.
میزوفونیا به عنوان یک بیماری نورولوژیک در سطح سیستم شنوایی (گاها بینایی)مطرح می شود که به دلیل تفسیر اشتباه سیستم عصبی مرکزی ایجاد می شود .
علائم این اختلال در هر سنی دیده می شود اما بیشتر در اواخر کودکی(۱۳-۹) و معمولا در دختران گزارش می شود .
🔆 افرادی که در سطح mild قرار میگیرند در برابر این اصوات ٬ استرس ٬ ناراحتی و تنفر را بیان می کنند اما در صورت شدید بودن اختلال ٬ عصبانیت ٬ خشم ٬ فشارهای روحی یا گاها خودکشی توسط فرد گزارش می شود .
✅این افراد اغلب دارای آستانه های شنوایی هنجار هستند و بیشتر توسط روانشناس تحت درمان قرار میگیرند.تغییر در سبک زندگی فرد ٬خواب کافی و مدیریت استرس کمک کننده است و در مواردی استفاده از ear plug را میتوان پیشنهاد کرد .
✳️PHONOPHOBIA:
این اختلال به معنای ترس پاتولوژیکال نسبت به صداهای نویزی بلند است که به دنبال آن فرد حملات panic و اضطرابی را تجربه میکند . به همین علت این افراد از نزدیکی به وسایلی مانند آلارم٬ که به شکل ناگهانی صدای بلند ایجاد می کند اجتناب میکنند .
⭕️علائم آن شامل :
افزایش ترس از صداهای بلند
تعریق زیاد
ضربان قلب نامنظم
سرگیجه ٬ تهوع و استفراغ
حملات panic و ضعف
❎این اختلال در افراد میگرنی رایج است و فرد گزارش سردرد های شدید را به دنبال آن می دهد .هم چنین در افراد مبتلا به بیماری های استرسی و post traumatic نیز مشاهده می شود.
در کودکانی که حساسیت بیشتری نسبت به محرک های صوتی در نوزادی داشتند یا یک واقعه تروماتیک را در ارتباط با صدای بلند تجربه کردند ٬ این اختلال محتمل است .
در بزرگسالان این اختلال با میزوفونیا و هایپر اکیوسیس معمولا همراه است .
📘 در یک بررسی که بر روی 60فرد مبتلا به میگرن انجام گرفته است بیان شد SAT اندازه گیری شده در فرکانس های 1/2و 4کیلو هرتز ٬ 15dB کمتر از میزان اندازه گیری شده در 52فرد غیر میگرنی بوده است.
⭕️افرادی که از این عارضه رنج می برند معمولا از آتش بازی ٬ مکان های نویزی٬ شهر های شلوغ و رانندگی در بزرگراه٬ رفتن به استادیوم و… اجتناب می کنند .
✅استفاده از روش های درمانی CBT و قرار گرفتن فرد در شرایط اضطراب آور در کنار درمان های پزشکی پیشنهاد می شود .
دیدگاهتان را بنویسید