مننژیت و کم شنوایی در کودکان
مننژیت به معنای التهاب غشای احاطه کننده مغز و طناب نخاعی می باشد. این التهاب غالبا ناشی از عفونت های باکتریال یا ویروسی بیان می شود اما عوامل دیگری مانند : سرطان ٬ تاثیرات دارویی٬ اختلالات سیستم ایمنی یا عفونت های قارچی (cryptococcal meningitis) نیز در موارد نادری سبب بروز علائم بیماری می شوند.
بیشترین احتمال وقوع مننژیت در کودکان از تولد تا 2 سالگی است (قله در 8-3ماهگی ). توجه کنید که قرار گیری در معرض عفونت و درگیری سیستم ایمنی ٬ ریسک مننژیت را بهنگام تولد افزایش میدهد .
هر دو گونه ی مننژیت های باکتریال و ویروسی به شکل شایع در نوزادان و کودکان دیده می شود .
با حمله ی میکرو ارگانیسم های عفونی به مایعات پیرامون مغز ٬ افزایش عفونت و به دنبال آن افزایش تعداد گلبول های سفید به سبب پاسخ سیستم ایمنی ایجاد می شود .به این ترتیب بافت مغزی شروع به تورم می کند. مسیرهای دیگری که عفونت سبب درگیری مغز میشود شامل اتیت مدیا ٬ سینوزیت و…می باشد .
⭕️ باکتری هایی که در فاصله ی کوتاهی پس از تولد سبب بروز بیماری می شوند شامل: streptococcus٬ ٬ Escherichia coli ٬ Listeria بوده و باکتری هایی که پس از 1ماهگی سیستم را درگیر می کنند شامل:Haemophilus influenzae ٬ Streptococcus pneumoniae ٬ Nisseria meningitidis٬ می باشد.
✳️مننژیت های ویروسی نسبت به باکتریال آسیب کمتری ایجاد کرده و اغلب بدون تشخیص باقی می مانند. علت علائم مشابه ویروسی با آنفولانزا بیان شده است. مننژیت ویروسی در ماه های تابستان بیشتر گزارش می شود و علائم آن به شکل تب ٬ درد ماهیچه ای ٬ سرفه و سردرد در سطح ملایم گزارش می شود.
✳️علائم مننژیت باکتریال در کودکان :
🔆تهوع ٬ استفراغ
🔆بی خوابی
🔆راش پوستی
🔆سفتی گردن
🔆تب٬ تشنج
🔆پایین آمدن قند خون
🔆زرد شدن پوست
🔆سردرد
🔆کم شنوایی حسی -عصبی یک یا دوطرفه ٬ در محدوده ی ملایم تا عمیق ٬بیان می گردد.
✅درمان :
در بیماران مبتلا به مننژیت درمان باید به شکل اورژانسی انجام شود .تشخیص و درمان زودهنگام خصوصا در موارد باکتریال حائز اهمیت می باشد .در کودکان ٬ مواردی از قبیل بررسی دمای بدن٬ فشار خون ٬ ریت تنفسی٬ ضربان قلب٬ میزان اکسیژن در خونرسانی و مایع مغزی -نخاعی جهت تشخیص کمک کننده می باشد. درمان نیز در درجه اول با آنتی بیوتیک ها و استروئید ها انجام میگیرد که در صورت تشخیص زود هنگام احتمال موفقیت افزایش می یابد .
به یاد داشته باشید با توجه به استخوانی شدن حلزون در این افراد ٬ در صورت تایید کاندیداتوری جهت عمل کاشت حلزون ٬ به سرعت باید کودک تحت عمل جراحی قرار گیرد .
دیدگاهتان را بنویسید