درمان وزوز با روش بیوفیدبک
بیونوروفیدبک(باز خورد عصبی) که با اسم های دیگری چون نوروفیدبک نیز شناخته می شود یکی از روش های موثر در درمان وزوز می باشد.
ابنورمالی در امواج مغزی با اندازه گیری SUBJECTIVE وزوز از قبیل شدت و اضطراب ناشی از آن مرتبط است.
دیده شده در افرادی که تجربه وزوز مزمن را دارند سیگنال هایالکتروفیزیولوژی نسبت به افراد هنجار متفاوت است.
در بیماران مبتلا به وزوز انرژی زیادی در امواج دلتا و انرژی کمی در الفا دیده میشود. هم چنین در مطالعاتی افزایش در امواج گاما نیز بیان شده است.
⭕️ فرض میشود وزوز و کاهش در قدرت امواج الفا و افزایش قدرت بتا با اضطراب ناشی از وزوز در ارتباط است و نشان داده میشود که به دنبال درمان بیوفیدبک افزایش آلفا(افزایش ارامش) و کاهش بتا( کاهش استرس) در فرد ایجاد میگردد.
در حالیکه در مطالعات روی ثبت از بخشpost تاکید میشود اما توجه ما ثبت از تمپورال و فرونتال است چون جنبه های سایکو اکوستیک و اضطرابی ناشی از وزوز مدنظر است.
🔆در این روش یک سیگنال از مغز شرکت کننده به شکل EEG به دست می آید سپس بخش های مختلف سیگنال(قدرت امواج در باند های فرکانسی) استخراج می کنیم و اصلاحات موثری روی سیگنال دریافتی ایجاد شده و جهت جبران به شرکت کننده ارائه میشود.
علاوه بر استفاده از سیگنال دریافتی از طریق EEG ، امروزه ازfMRIنیزاستفاده میشود.
در نرم افزار اطلاعات سیگنال دریافتی به حداقلی که برای بیمار قابل رویت یا قابل شنیدن باشد میرسد و به فرد ارائه میگردد.
📚در مطالعه ای بر روی 16بیمار توسط31 الکترودقرار گرفته از کل سر امواج را ثبت کردند.
سپس روی صفحه یک بازی فوتبال نمایش داده شد. که حرکت به سمت بالا نشانه افزایش الفا و حرکت به کناره ها( سمت راست) نشانه کاهش دلتاست و از فرد خواسته شد این بازی را انجام دهد و سعی کند امواج مغزی را به حالت طبیعی خود باز گرداند .
سپس جهت بررسی اثر بخشی درمان ٬ شدت وزوز در 1 کیلو هرتز چک شد.
بعلاوه مقدارTQ(ارزیابی رفتاری وزوز) محاسبه می گردد و مشاهده می شود امتیازات از22 به17 کاهش یافته اند .
متوسط شدت وزوز نیز از26 به23 کاهش یافته است .
به طور کلی روش های متفاوتی در ارائه ی فیدبک به بیمار وجود دارد اما اساس همه آنها نرمال کردن و برقراری تعادلات تحریکی–مهاری ، خصوصا در امواج آلفا می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید