انواع فرمول های تجویزی در سمعک
در تجویز سمعک ادیولوژیست با توجه به فاکتور های فردی و الگوی کم شنوایی در افراد٬براساس فرمول های تنظیمی در دسترس ٬سیگنال گفتاری را برای کاربر قابل دریافت می کند. انواع فرمول های تنظیمی به شرح زیر می باشد :
DSL [i/O]:
هدف اصلی این فرمول تنظیمی Audibility می باشد .در این روش تنظیمی تلاش می شود ماکزیمم توانایی شنیداری برای کاربر ایجاد شود ٬در حالیکه بلندی به ازای تمام سطوح ورودی در سطح راحتی شنیداری حفظ می شود . بسته به نوع سمعک target تجویزی در سمعک های دارای WDRC افزایش می یابد .
DSL v5:
هدف اصلی این فرمول توانایی شنیداری فرد در تمام موقعیت های شنیداری می باشد . در این فرمول بهره کلی نسبت بهDSLi/O ,کمتر می باشد و به دلیل محدودیت در خروجی ٬کیفیت مناسبی در سیگنال گفتاری دریافتی مشاهده می گردد. رعایت موارد تجویز اصلاحیه برای کم شنوایی مختلط و انتقالی و در نظر گرفتن تجویز دوگوشی در تنظیم بهره مدنظر قرار گرفته است . در موارد تجویز دوگوشی نسبت به تک گوشی target به میزان3d در هر سطح از ورودی کاهش می یابد . بهره براساس REAG تنظیم می شود. علی رغم اینکه بلندی برابر را در هرفر کانس ایجاد نمی کند اما سبب ایجاد راحتی در بلندی شنیداری می گردد.این فرمول شامل دو حالت کودکان و بزرگسالان می باشد.
DSLv5کودکان :
دراین فرمول target براساس کم شنوایی مادرزادی و بسته به سن دختر یا پسر تنظیم می شود .در مطالعات بیان می شود که در کودکان ترجیحا تقویت بیشتری برای اصوات در نظر گرفته می شود.در کم شنوایی شدید میزان target برای سطوح متوسط گفتاری کمتر تنظیم شده تا مطمئن شویم که قله های سیگنال گفتاری در محدوده ی شنوایی قرار گرفته در حالیکه سمعک به اشباع نرسیده باشد .
DSLv5بزرگسالان :
در این فرمول target برای بزرگسالان و با در نظر گرفتن کم شنوایی اکتسابی تنظیم می شود .
در بزرگسالان target به میزان 7dB کمتر از کودکان تنظیم شده است .رنج target ورودی را در بزرگسالان 20dBHL در نظر میگیرند در حالیکه در کودکان 0dBHL می باشد .در افرادی که دارای کم شنوایی شدید -عمیق هستند بهره کاهش پیدا می کند تا اصوات را در سطح Audibility شنیداری حفظ کند
NAL-NL1
هدف از این فرمول تجویزی ماکزیمم درک گفتاری در تمام سطوح ورودی می باشد. درحالیکه اطمینان داریم بلندی گفتار از سطح نرمال تجاوز نمی کند .این فرمول براساس آستانه تنظیم می شود که برای سطوح متفاوت ورودی ٬ پاسخ بهره -فرکانس را تعیین می کند . هم چنین در سمعک های دارای مدار WDRC نسبت تراکم را برای فرکانس های مختلف تنظیم می کند در این فرمول بهره ی کمتری برای فرکانس های پایین در کم شنوایی flat در نظر میگیردو به طور کلی میزان تقویت بیشتری برای فرکانس ها بالا تجویز می کند .بعلاوه به طور کلی نسبت تراکم را کمتر تخمین می زند.
NAL-NL2
مشابه NAL-NL1 براساس آستانه افراد می باشد و پاسخ فرکانسی را برای ورودی های مختلف تعیین می کند .هدف آن حفظ ماکزیمم قابلیت فهم گفتار برای هر سطحی از ورودی گفتار در بالای آستانه ی تراکمی می باشد . از این فرمول جهت حفظ قابلیت فهم گفتار (درک گفتار با خصوصیات آکوستیکی مختلف ) و بلندی اصوات استفاده می شود . هم چنین با افزایش تعداد کانال در سمعک (اثر تجمع کانال )،بهره کمتری را تجویز می کند .
در این فرمول تنظیمی سن ٬جنس٬کیفیت تونال زبان فرد و تجربه استفاده ی قبلی از سمعک مد نظر قرار میگیرد .
✅ به طور کلی در فرمول تنظیمی NAL -NL1 /2, قابلیت درک را به حداکثر می رسانند تا تمام باند های گفتاری در یافت شده بلندی یکسانی داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید